BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

četrtek, 21. januar 2010

Oddaja Tančica je na ogled tudi na kanalu YouTube!

petek, 15. januar 2010

Literarna večera v knjigarni Hiši knjig in Muzikafeju

 V oktobru smo se podali na dva literarna večera. V knjigarni Hiša Knjig sta se predstavljala pesnika Peter Srpčič in Boštrjan Koražija, v Domu kulture Muzikafe pa pisatelj Goran Vojnovič.
Petra Srpčiča poznamo predvsem kot gledališkega ustvarjalca in direktorja Mestnega gledališča Ptuj,tokrat pa se nam je predstavil kot snovalec verzov. Njegova prva in do zdaj edina pesniška zbirka z naslovom Ciklus je izšla leta 1994. Pisati je začel v srednji šoli, pravi pa da v pesmih izraža svoje občutenje sveta.
Tudi drug pesnik, ki se nam je predstavil na literarnem večeru v Hiši knjig, nam ni poznan v tejvlogi. Gre za knjižničarja Boštjana Koražijo, ki je v pesniški svet vstopil že v osnovni šoli, v tem svetu pa je ostal vse do danes. Tudi njegova prva in do zdaj edina pesniška zbirka je izšla leta 1994, izdala pa sta jo skupaj z Milanom Krajncem pod naslovom Bojevnika brez obraza, njegova poezija pa velikokrat vsebuje obilo humorja.
V Domu kulture Muzikafe pa se je predstavil kontroverzni Goran Vojnovič, avotor romana Čefurji raus, za katerega je prejel nagrado Prešernovega sklada in Kersnika za najboljši roman. Roman ni poseben le zaradi načina obravnavane tematike, temveč tudi zaradi posebne mešanice balkanskih jezikov.

Bildungsroman Ptujčana Aljoše Harlamova


V tokratni rubiriki Knjižni molj vam predstavljamo mladega ptujskega avtorja, ki je pred dobrim mesecem izdal svoj prvenec. Gre za Aljošo Harlamova, doktoranta na filozofski fakulteti v Ljubljani, ki nam je v Muzikafeju prdstavil svoj Bildungs roman. Aljoša Harlamov je 26 letni Ptujčan, ki je lani s kratko zgodbo Jezus iz Nazareta zmagal na literarnem natečaju založbe Litera. V založbi so iskali najboljšega mladega avtorja, za nagrado pa so mu obljubili izdajo prvenca. Čeprav se je Aljoša prijavil s kratko zgodbo in so v založbi pričakovali, da bo izdal zbirko kratkih zgodb, jih je presenetil in se odločil, da bo napisal roman. Tako je izšel Bildungsroman. Roman je Aljoša napisal v enem letu, gre pa za njegovo prvo obljavljeno delo. Gre za zgodbo o treh študentih, ki si vsak na svoj način prizadevajo prestopiti meje med mladostniško dobo in odraslostjo. Junak ostaja razpet med dvema dvema ideološkima skarjnostma, med uporom in resignacijo, ki jih utelešata njegova najboljša prijatelja. Malo mesto, opisano v romanu, ni Ptuj kot pravi pisatelj, je pa Ptuj podlaga za opis, saj kot pravi sam, lahko piše le o tem kar pozna. Naslov romana Bildungsroman, pa opisuje tudi žanr romana. Aljoša je roman pilil celo leto, saj pravi, da je v romanu pomemben tudi jezik in ne samo zgodba. Tako je zelo pomembno tudi kako poveš zgodbo, saj je s tem romano želel izraziti svoj izraz, svoj stil pisanja in s tem tudi svoj pogled na moderni roman, ki da preveč veljale le zgodbi romana.

Razstava Nevenke Žlender

V Miheličevi galeriji je svoje delo razstavila tudi Nevenka Žlender. Umetnica, ki izdeluje krpanke že od leta 2001, se je obrti izučila v tujini, danes pa sodi v vrh te ustvarjalne veščine v Sloveniji. Na ogled je postavila 40 krpank. Tako imenovane krpanke spadajo med najstarejšo ljudsko umetnost, ki se je preko bližnjega vzhoda v srednjem veku prenesla v Evropo. Bila je zelo razširjena in priljubljena, tudi na dvorih, imela pa je predvsem uporabno vrednost. Danes delo Nevenke Žlender že presega zgolj uporabno vrednost izdelkov, saj so t.i. stenski quilti prava umetnost. Izdelujejo se predvsem iz bombaža in svile, v prostor prinašajo toplino in pozitivno energijo, umetnica pa jih je nadgradila do te mere, da jih lahko razumemo kot sliko. Nevenka Žlender pa se ne ukvarja le z umetniškim delom. Ob tem izdeluje še pregrinjala, torbice in nahrbtnike, svoje delo pa razstavlja v Sloveniji in v tujini. Razstavo v Miheličevi galeriji si lahko ogledate do 6. decembra.