BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

petek, 15. januar 2010

Grofje Lesliji na Ptujskem gradu

V prejšnjem letu smo si lahko na ptujskem gradu ogledali razstavo o prvih lastnikih gradu gospodih Ptujskih, ki so imeli grad v lasti kar 300 let, to leto pa si lahko ogledamo zapušino druge zelo pomembne družine, ki je 150 let bivala na gradu - grofov Leslijev.

Salzburški nadškof, ki je dal zgraditi prvo grajsko stavbo, je na grad postavil svoje ministeriale, ki so po mestu prevezeli tudi ime - to so bili gospodje Ptujski. Nekakšno nadaljevanje razstave o prvih mecenih na Ptuju, je druga velika razstava o grofih Leslijih, ki so bivali na gradu v 17. in 18. stoletju. Walter grof Leslie je kupil ptujsko gospoščino od zagrebških jezuitov leta 1656, grofje Lesliji pa so na gradu ostali vse do izumrtja družine 1802. leta. Škotska plemiška rodbina je bila znana v diplomatskih, vojaških in upravnih službah, najbolj znan predstavnik pa je bil ravno Walter Leslie, ki ga je cesar odlikoval tudi z redom zlatega runa. Ko so prišli na Ptujski grad so začeli s prenovo, svojo današnjo podobo pa je dobil ravno med njihovim gospodovanjem na gradu.


Razstava je sestavljena iz več delov. Tako si lahko v palaciju gradu ogledate zgodovino rodbine in maketi, ki prikazujeta grajsko stavbo pred in po njihovih posegih, v zbirki stanovanjske fevdalne kulture so posamezni predmeti iz zapuščine rodbine posebej izpostavljeni, največja muzejska pridobitev pa je restavrirana četrta tapiserija iz serije, ki prikazuje motive iz Odisejevega življenja. Serija tapiserij je nastala v 17. stoletju v Bruslju in je že ob nastanku bila zelo dragocena. Na grad jo je prinesel Karel Kajetan Leslie, danes pa velja za najpomembnejšo zbirko tapiserij na Slovenskem. Zadnja z naslovom Odisejevo slovo od fajakov bi naj visela tudi v Titovi rezidenci na Brionih. Tapiserija je bila na statvah od leta 1997, v tem času pa sta jo venomer restavrirala dva para potrpežljivih rok. »Tapiserija je bila zelo poškodovana, natrgani so bili robovi in volnena osnova, izpadlo je precej svilenega votka predvsem v rjavih oddtenkih. Na zadnji strani se je nabiral debel sloj prahu in umazanije, tako da je bilo treba tapiserijo najprej očistiti in oprati, potem pa smo tapiserijo fotografila po kvadrantih – vse poškodbe smo posneli pred restavriranjem. Nato so se začeli posegi, ki so bili izredno dolgotrajni. Na tisoče vbodov je bilo potrebnih, da smo pokrpali poškodbe, najbolj potrpežljivo delo pa so opravile restavratorke, ki so iz dneva v dan opravile le nekaj centimerov in omogočile, da je po tolikih letih mogoče videti celotno podobo tapiserije.«, je razložila mag. Eva Ilec, restavratorka za tekstil.

Ptujski grad pa je bogatejši tudi za zbirko originalnih grafik iz 17. stoletja, ki so služile kot predloga zbirki Turkerij. Razstavljene so zraven Turkerij v slavnostni dovrani gradu. Na hodniku pod arkadami pa si lahko ogledate reprodukcije slik, ki tvorijo zbirko Evropskih vladarjev v času življenja Leslijev. Ta čudovita zbirka slik je včasih visela v slavnostni dvorani ptujskega gradu, danes pa je na odleg v gradu Fridland na Češkem. V sklopu razstave pa je ptujski grad pridobil tudi dve sobi z restavriranimi tako imenovanimi Vurberškimi slikami.

Razstava, ki je nastajala v zadnjem letu, je zaposlila preko 20 ljudi. Ob njej je izšel tudi razstavni katalog, pripravlja pa se tudi dokumentarni film. Seveda stroški takega projekta niso majhni in se gibljejo okrog 60.000 evrov. 37.000 evrov je odobrilo Ministrstvo za kulturo RS, 16.000 evrov je pridala Mestna občina Ptuj, ostanek pa je dodal Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in donatorji. Otvoritev razstave je uspela, saj je slavnostna dvorana gradu bila premajhna za vse obiskovalce. Tako so tudi v muzeju z razstavo zadovoljni. Razstava bo na ogled tudi prihodnje leto, v muzeju pa so že napovedali predstavitev tretje in zadnje rodbine na ptujskem gradu, grofov Herbersteinov.

0 komentarji: