BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

petek, 15. januar 2010

Odmevna razstava Mojstri

V oktobru je Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož otvoril razstavo, ki je na Ptuj pripeljala vidne slovenske umetnike prve povojne generacije. Tako so na štirih razstaviščih po mestu razstavljali Ptujčan Albin Lugarič, Bogdan Borčič, Jože Ciuha, Vladimir Makuc in France Slana, razstavo pa so pomenljivo naslovili kar Mojstri.
Vsi omejneni mojstri so študirali na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer so zaključili šolanje v prvih povojnih letih. Razstava je posebna prav zato, ker razstavljajo vsi še živeči predstavniki prve povojne generacije umetnikov, vsi pa so stari preko 80 let. To pa ni edina posebnost razstave. »Zanimivost in enkratnost te razstave je v tem, da nikoli več, po mojem mnenju, ne bodo razstavljali skupaj, da je to edina priložnost. Naslednja zanimivost pa je tudi to, da so vsi razstavili svoja najnovejša dela, vsi so se hoteli predstaviti s tem, kar ustvarjajo sedaj in tukaj«, je povedala kustosinja razstave Stanka Gačnik.

V rastavišču starih zaporov smo si lahko ogledali slike Jožeta Ciuhe. Slikar, ki je prepotoval dobršen del sveta, v svoja dela vnaša vplive bizantinske umetnosti in kultur, ki jih je spoznal. Tako se v njegovih delih prepletajo ideje in motivi, ki izhajajo iz vsega sveta. V sklopu razstave se je predstavil tudi France Slana. Slikar, ki pravi da se ne pusti vklaupiti mednarodnijm šablonam, verjame da je narava še vedno tista, ki ima največjo izpovedno moč. Ob njej se je na Ptuju predstavil tudi z nasprotjem naravi, motivi mesta, ki ga prav tako navdihuje, saj pravi da je zelo radoveden in lahko da samo tisto kar ima v sebi. Zanimiv motiv, ki se vseskozi pojavlja pri Francetu Slani, so tudi ribe. Bogdan Borčič in Vladimir Makuc sta se na rasztavi predstavila z grafikami. Slednji je eden izmed vodilnih slovenskih grafikov, njegovi motivi pa so povezani z domačo kraško pokrajino. Bogdan Borčič je v svojem opusu raziskoval motive od realizma do abstrakcije, po letu 1980 pa se je od slikarstva usmeril h grafiki. Njegovo delo označujejo z minimalizmom in abstraktnim ekspresionizmom, na ptuju pa je predstavil svoj najnovejši opus. V sklopu razstave se je predstavil tudi Albin Lugarič, nabolj poznan ptujskemu občinstvu, ki je znan po svojih pokrajinah, primorskih solinah in predvsem po haloških panoramah. Tudi on v svojem zadnjem obdobju preseneča z novimi tehnikami in načini slikanja.

Tako je Ptuj gostil najuspešnejše in najkvalitetnejše umetnike povojne generacije, ki se tukaj ne bi zbrali, če ne bi bilo mecena, priznanega vinogradnika s Koga, Francija Cvetka.

0 komentarji: